DIY: Gedrapeerde gordijnen

De Ladurée kamer was bijna af, alleen een mooi gedrapeerd gordijn miste ik nog. Nu weet je misschien dat een gordijn op maat laten maken echt ontzettend duur is. Daarnaast was het nog maar de vraag of ze konden maken wat ik precies wilde. Oplossing: zelf doen. Want als iets niet bestaat, dan maak ik het wel zelf.

Dus ook een gordijn. Nu heb ik niet de naai-skills van mijn oma overgenomen. Een standaard zoompje naaien lukt me (met behulp van mams) nog net. Gelukkig wilde mams mij bijstaan.  Dus ik op de fiets naar Schröder om een stof uit te zoeken. Gelukkig presteer ik het altijd de duurste stof uit het rek te halen. Mevrouw, die is 289 euro per meter. PER METER. Gaat me iets te ver voor een gordijn in een kamer waar je amper komt. Even later vond ik een mooie zijden stof die voldeed aan al mijn 781 eisen en budget.

Stap 1: Reken uit hoeveel stof je nodig hebt.

Neem de hoogte op van plafond tot de vloer en tel daar zeker een meter bij op. Je wilt een mooie brede zoom hebben. Daarnaast is het volledig aan jou of je het gordijn op de grond wilt draperen of niet. Zo ja, tel er dan nog 50 cm bij op. Nu heb je de lengte van de stof. De breedte van de roede of rails waar het gordijn aan komt te hangen verdubbel je om het gesmokte effect te behalen, dit is de breedte van de stof.

Stap 2: Knippen en spelden

Het ligt volledig aan de breedte van het raam of je meerdere banen moet knippen voor het gordijn.  Ik had 2 banen nodig van ongeveer 1.30 meter. Deze knip je op maat. Vervolgens is het spelden geblazen. De onderzoom maak je 15 cm breed. De zijkanten kunnen ongeveer 1,5 centimeter. Je bent wel even zoet met spelden.

Stap 3: De buis maken

Het gordijn bestaat eigenlijk aan de bovenzijde uit een buis. Deze maak je door de stof aan de bovenkant eerst een keer om te vouwen. Vouw zo’n 30 cm om. Vervolgens vouw je de helft daarvan weer om. De onderzijde van de vouw speld je vast. Je hebt nu een buis van 15 cm.

Stap 4: Pak de naaimachine

Of zoek iemand die goed kan naaien. Het is nu een kwestie van zomen naaien waar je gespeld hebt. Volg de speldenlijn dan kan eigenlijk niks meer mis gaan.

Stap 5: ophangen

Ik heb een houten roede gekocht en heb deze zelf goud gespoten. Je haalt de roede door de buis van het gordijn het hangt hem op. Kies een mooie embrasse om het gordijn te draperen.

 

thumb_img_2529_1024

thumb_img_2531_1024

 

thumb_img_2541_1024

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply